به گزارش روابط عمومی دانشگاه، نشست علمی «بازی دو گانه بیبیسی در غزه مطالعه تماتیک رویکرد خبری بی بی سی در واقعه بیمارستان المعمدانی» با حضور و سخنرانی دکتر هاتف پوررشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، اساتید حوزه و دانشگاه و دانشجویان دانشگاه ادیان و مذاهب در سالن شیخ کلینی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی،ارتباطات و رسانه دانشگاه ادیان و مذاهب در این نشست بیان کرد: رویکرد رسانههای غربی نسبت به اتفاقات فلسطین و به ویژه غزه، همواره در راستای تامین منافع اسرائیل و کم رنگ کردن جایگاه حقوق فلسطینیان در این درگیری بیش از هفت دههای است.
رویکرد رسانههای غربی نسبت به اتفاقات غزه در راستای تامین منافع اسرائیل است
وی افزود: در جریان مبارزات اخیر فلسطینیان علیه اسرائیل تحت عنوان طوفان الاقصی، این روند اطلاع رسانی از سوی رسانه های غربی دنبال شد. اما انفجار بیمارستان المعمدانی در غزه که حجم گسترده انتقادات و محکومیت ها به عملکرد رژیم صهیونیستی را در پی داشت، نوع عملکرد رسانههای غربی را نیز تحت تاثیر قرار داد.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب بیان کرد: بیش از 70 سال است که مردم فلسطین و خاورمیانه با مساله ای به نام تقابل اعراب و اسرائیل مواجه اند که باعث شده نه تنها جان و امنیت هزاران نفر در طی این سال ها با چالش جدی مواجه شود، بلکه امنیت منطقه نیز با تهدید جدی روبهرو باشد.
پور رشیدی تصریح کرد: این مقوله فارغ از ابعاد انسانی، ابعاد سیاسی منطقه ای و فرا منطقه ای در پی داشته که باعث شده کشورهای مختلف منطقه به دلیل ترس و تاثیرپذیری از این مقوله، روابط خود را متناسب با این پیش فرض موجود و محتوم تنظیم کنند و هرزگاهی با چالشهای بنیادی در روابط و حتی مسائل داخلی خود مواجه شوند.
وی با اشاره به جنگ روانی رسانههای دشمن در حملات رژیم صهیونیستی به غزه ادامه داد: بی بی سی، به عنوان یکی از شبکههای رادیویی و تلوزیونی جهانی، نیز عملکرد چندان مثبتی در وقایع اخیر غزه و درگیری فلسطین و اسرائیل نداشته است و باید این موضوع مورد توجه قرار بگیرد که عملکرد این رسانه در خصوص این تحولات و مشخصا کشتار بیمارستان المعمدانی در 17 اکتبر 2023 چه بوده است.
هاتف پوررشیدی بیان کرد: نزاع و درگیری میان مسلمانان و یهودیان به سال های ظهور و بعثت پیامبر مکرم اسلام(ص) باز میگردد که همواره مسلمانان با دسیسههایی از طرف یهودیان مواجه بوده و از قبال آن جامعه اسلامی با مشکلاتی مواجه شده است، ماجرای یهودیان بنی نضیر و مسائل مرتبط با آن از جمله درگیریهای میان مسلمانان و یهودیان به شمار میآید، طی سالهای بعد و در صدههای متمادی این اختلافات و درگیریها به انحا مختلف خود را نمایان کرد و هر دو طرف با تاکید بر مالکیت بر قدس و سرزمین فلسطین اختلافات عمیق خود را نمایان کردند.
وی ادامه داد: در تاریخ 17 اکتبر 2023 یعنی ده روز پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی در سرزمینهای اشغالی، در ساعت 19 به وقت محلی، بیمارستان المعمدانی یا العربی غزه تحت شدیدترین تهاجمات از سوی رژیم صهیونیستی قرار گرفت که منجر به شهادت حدود 500 نفر از افرادی شد که در این بیمارستان پناه گرفته بودند، اکثر شهدای این حملات از میان زنان و کودکان بودند.
وی افزود: این اتفاق که از سوی پزشکان حاضر در این بیمارستان قتل عام معرفی شد از همان ابتدا مورد تشکیک برخی رسانههای غربی و همچنین دولتهای غربی واقع شد. حجم گسترده انتقادات بین المللی علیه رژیم اسرائیل، سبب شد که این رژیم سریعا نقش خود را در این ماجرا تکذیب کرده و ادعا کند که این انفجار بر اثر شلیک نادرست موشک از سوی گروه جهاد اسلامی فلسطین صورت گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: اظهارات مقامات و کشورهای غربی نیز در واقع تایید این ادعای اسرائیل بود. انگلیس اعلام کرد که ارزیابیاش بر اساس اطلاعات و تحلیل کارشناسان تسلیحاتی، این است که انفجار احتمالاً ناشی از موشکی بوده که از داخل غزه به سمت اسرائیل شلیک شده است. اطلاعات نظامی فرانسه نیز به این نتیجه رسید. ایالات متحده پیش از این گفته بود که اسرائیل بر اساس “تصاویر بالا، رهگیریها و اطلاعات منبع باز” مقصر نیست اما این اظهارنظرهای حمایتی از سوی کشورهای غربی، موجب کاهش خشم و نفرت ملت های مسلمان نشد. این اظهارنظرها و حمایتهای غیرمنطقی موجبات شکل گیری نفرت عمیق از رفتار اسرائیل در این ماجرا نه تنها در میان مسلمانان و بلکه در میان افکار عمومی جهانی شده است.
پوررشیدی تصریح کرد: بر اساس بررسی های حاصل از اخبار منتشره در خصوص بیمارستان المعمدانی از تاریخ 7 اکتبر تا اول نوامبر 2023، محتواهای منتشره، بیشتر در خصوص بیان تعداد کشته ها و عمق فاجعه، بهرهگیری از واژه قتل عام بیمارستان و پوشش اعتراضات کشورهای دیگر و محکومیتهای بین المللی بوده است.
وی افزود: نکته مورد توجه در این اخبار تاکید بر مقصر بودن جهاد اسلامی و پوشش گسترده ادعای کشورهای غربی در مسئولیت جهاد اسلامی و نیز انتشار برخی اخبار در خصوص بررسی های میدانی صورت گرفته در محل انفجار و نهایتا عدم کشف قطعات سلاح پرتابی و تلقی نوعی تناقض در گزارش هر دو طرف و نهایتا رد مسئولیت اسرائیل با آرای دیگران بوده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: درمجموع از مضامین پایه مستخرج ازاخبار منتشره، چهار مضمون سازمان دهنده شامل انعکاس واقعیت ها، نقش مقاومت در انفجار، مسئول بودن اسرائیل در انفجار و تشکیک در دلایل و عوامل انفجار استخراج شد.
بی بی سی در جنگ غزه بازی دوگانه را مورد توجه قرار داده است
پوررشیدی بیان کرد: نوع نگاه بی بی سی به این مساله حکایت از این دارد که در تلاش است تمامی طرفها را با لحاظ رویکرد بیطرفانه مورد تاکید خود حفظ کند که نهایتا رویکرد بازی دوگانه به عنوان مضمون عام این بررسی استخراج و برگزیده شد.
سکوت مرگبار رسانه های غربی نسبت به جنایات جنگی متعدد رژیم صهیونیستی در فلسطین
وی در پایان خاطرنشان کرد: این قبیل رویکردها از سوی رسانه های غربی بین المللی امری مسبوق به سابقه است و در گذشته نیز چنین رفتارهایی از سوی این رسانههای بین المللی صورت گرفته است، سکوت مرگبار در قبال نقض فاحش حقوق بشر در فلسطین و جنایات جنگی متعدد رژیم صهیونیستی در فلسطین، همواره از سوی این رسانهها مورد بی توجهی قرار گرفته و این بار نیز به دلیل حجم گسترده انتقادات بین المللی تنها با رویکردی دو پهلو به موضوع پرداخته شده است.